er komt een verbod op het woord ’trainee’

wij zijn voorstander van het afschaffen van alle functieaanduidingen. wij vinden gelijkwaardigheid heel belangrijk. titelaanduidingen zoals trainee, junior, medior en senior passen daar niet bij. wij vinden termen zoals stagiaire en werkervaringsplekken ook maar raar. het is gewoon een term om mensen minder te waarderen. en daardoor een studieschuld op te laten bouwen en afhankelijkheid te vergroten. iets wat in onze ogen heel ongezond is. zo creëren we toch geen gezonde arbeids-‘markt’?

even terug naar het woord: trainee. zoals je van ons mag verwachten hebben we dit concept tegen het licht gehouden. de trainee wordt vaak gepresenteerd als de breekijzer voor verandering binnen een organisatie. maar werkt dat eigenlijk wel? wij denken van niet.

binnen 3 weken draai je al mee in de gewoontes van het systeem. je hebt je kritische blik al ingeruild voor conformiteit en structuur. de breekijzerfunctie is dan dus al mak gemaakt. mensen zijn namelijk afhankelijk van het salaris, dus hoever ga je om als breekijzer te fungeren? (dit is dus ook een van de redenen dat we voor een basisinkomen zijn, zodat je altijd je muil open kan trekken: wat is dit voor een gigantische onzin i.p.v ja goed idee ik ga het uitwerken).

met het idee dat een trainee een breekijzer is plaats je de nodige verandering buiten de mensen die een andere titelaanduiding hebben. hetzelfde geldt voor innovatie. door een een afzonderlijke r&d afdeling op te zetten met daarin vaste mensen. innovatie is dan iets wat buiten het ‘normale’ werk plaats vindt. dat is dus ook het geval met een trainee.

daag die ‘oudere’ uit om met die frisse blik te kijken. en denk niet dat die er niet meer is. hoe langer je meedraait in een systeem hoe meer je het als een gegeven ziet. ook bij wat oudere medewerkers zitten een heleboel ideeën. sommige nemen alleen niet meer de moeite om die te delen. of nemen niet meer de moeite om nog tegen de huidige structuren te schoppen (totdat er een burn-out volgt). en volgens ons is dat een nog kwalijkere zaak.

daarnaast is het gebruik van de term trainee een vorm van geaccepteerde leeftijdsdiscriminatie. waarom geen trainee inhuren van een jaar of 60? wie weet brengt dat wel hele andere inzichten met zich mee?

de titel heeft een hoog 1 april gehalte. er komt natuurlijk geen verbod op het woord trainee. dat is ook best onhandig. je kan organisaties met oude idee technologie herkennen aan het woord trainee. wat dat betreft moeten we het eerder toejuichen dan ontmoedigen;) werkvierentwintig probeert dingen met een knipoog te brengen. 1 april is een uitgelezen moment om dat te doen. een moment waarop we met humor elkaar een beetje voor de gek kunnen houden.

nu is de grap dat we dat 364 dagen per jaar al doen, maar op 1 april lijken we er voor uit te komen. het is een beetje zoals het sprookje van de kleren van de keizer. hebben jullie de uitzending van tegenlicht over mijn bullshitbaan eigenlijk al gezien? soms is het pijnlijk hoe satire door de werkelijkheid ingehaald wordt zoals de kop van de speld in 2017: fulltimebaan is het belangrijkste in je leven.

tot slot, sommige mensen kunnen de rebelse houding (en toon) niet waarderen. dat hoeft ook niet. wij zijn hier niet om door mensen aardig gevonden te worden, ook al verdienen wij daar op korte termijn misschien minder geld door. dat is ook niet onze drijfveer. wij geloven dat een andere kijk op arbeid op langere termijn beter werkt. dat is ook onderdeel van de werkvierentwintigmethode.

wil je meer weten over veranderingen op het gebied van hr en organisatieontwikkeling? neem dan contact met ons op: info@werkvierentwintig.nl