voor wie zijn wij er?
we zijn er voor die mensen die geloven dat werk anders ingedeeld kan worden.
we zijn er voor die mensen die denken dat het anders kan en anders moet.
wij zijn er voor werkgevers die stoeien met betrokkenheid, ziekteverzuim, gebrek aan en een gebrek aan proactiviteit.
we zijn er voor de organisaties die het lef hebben om deel te nemen aan kleinere en grotere experimenten (pilots).
we zijn er ook voor de organisaties die nog niet weten hoe, die twijfelen, maar die het bovenal belangrijk vinden dat duurzaamheid ook gaat over het leven van mensen (en de gezinnen) met uiteraard oog voor het bedrijfsresultaat. ze kunnen elkaar namelijk positief versterken als we het op de juiste manier aanpakken.
nog niet helemaal overtuigd: bekijk dan onderstaande fragment. het gaat hier over idee technologie. want dat ligt aan de basis van deze sociale innovatie.
waarschuwing:
we zijn the a-team onder de organisatieadviseurs. een tikkeltje rebels omdat gezonde tegenspraak noodzakelijk is om organisaties goed te laten functioneren. zoals je van werkvierentwintig mag verwachten is onze dienstverlening anders dan reguliere bureaus. veel organisatieadviseurs verhuren fysieke tijd (uren). dit wordt regelmatig door de mensen zelf een urenfabriek genoemd.
deze manier van werken zit bomvol verantwoordingsdrang, bureaucratische onzin (het hrm softwaresystemen) en is volledig gebaseerd op een ouderwetse fabrieksmindset op mens, werk & inkomen. wie betaalt voor uren krijgt uren, zonder de creativiteit en vindingrijkheid. terwijl nadenken het beste gaat als je met de hond wandelt, een rondje fietst of lekker even gaat zwemmen. dan komt je brein in wat heet het default mode network. dat lastige vraagstuk heb je niet opgelost terwijl je druk was, maar juist toen je lekker dat rondje aan het wielrennen was. werk gebeurt simpelweg niet altijd op werk.
aanwezigheidsplicht, tijd als proxy voor resultaat… en het vaststellen of iemand ‘werkt’ of niet kan niet meer in een kennisintensieve samenleving. het werkt zelfs averechts op resultaat, motivatie en welzijn. we zijn van zichtbaar klokken naar onzichtbaar klokken gegaan. wij vinden het urencriterium voor ondernemers by far ook het meest achterhaalde criterium van ons belastingstelsel. in loondienst vinden wij het al behoorlijk twijfelachtig, maar voor ondernemers des te meer. mocht louis ooit een ministerspost gaan bekleden dan is dit een keihard breekpunt in de onderhandeling. mocht ik er geen actieve herinnering aan hebben, stuur mij dit fragment dan even door.
lees het voorbeeld van bart, gebruikt door de belastingdienst (en dat is geen grap).