quizvraag, krapte op de arbeidsmarkt

quizvraag: met de 4 daagse werkweek en de effectievere werkdag (ca. 6 uur) neemt de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toe? je eerste gedachten zal waarschijnlijk zijn, ja logisch: duhhhh. ben geen kokosnoot. dat laatste durven wij ook niet in twijfel te trekken, dat eerste wel.

het klinkt tegen intuïtief. minder werken zorgt voor minder resultaat en daardoor verhoog je de krapte op de arbeidsmarkt. dat zal in eerste instantie de logica zijn, maar niks is minder waar, misschien leidt het heel even tot korte termijn krapte (maar op lange termijn verkleint het de krapte). zeker in beroepen die nu al onder druk staan zoals de zorg, onderwijs, techniek & de bouw.

“er is een duidelijke relatie tussen deze arbeidsvoorwaarde en het beschikbare personeel. dus ik vermoed dat andere bedrijven ook overstag gaan. het begint altijd bij het individu en daarna gaat het balletje rollen.” aldus hoogleraar jouke van dijk in dit artikel.

het antwoord op de quizvraag is dan ook, nee het verkleint het juist. bij werk waarbij geen bezetting nodig is (heel veel kantoorwerk is locatie en tijd onafhankelijk) is het effect direct merkbaar. ook je cognitieve prik is er na 4 a 6 uur wel uit en over de week heen is het onverstandig om jezelf al op maandag of dinsdag uit te putten, te overprikkelen en minder scherp aan de volgende dag te beginnen. het schijnt zelfs zo te zijn dat boven je 40ste een 3 daagse werkweek het beste is (nu breekt waarschijnlijk je klomp, dus check deze link even).

je vraagt je nu natuurlijk af, welke dag is dan werk en wielrentechnisch de beste dag om die break te nemen. op woensdag natuurlijk. wij noemen het weekend woensdag. dat is voor wielrenners ook de beste vrije dag, want dan heb je geen last meer van je zitvlak na de mooie zondagse tocht. maar wees vooral vrij in om zelf een (pragmatische) dag te kiezen. wist je dat er meerdere strategieën zijn, van het lange weekend tot een ware mini vakantie.

bij de zorg, de bouw en andere beroepen waar aanwezigheid iets belangrijker is zal het op korte termijn zorgen voor wat bezettingsproblemen of verminderde output. dit effect wordt echter gecompenseerd door de fysieke fitheid en kwaliteit van werk die erdoor stijgt. mensen worden nu eenmaal moe. praktische wijsheden zoals: in de ochtend moet je er een klap op geven zijn al jaren in de bouw gevleugelde uitspraken. huizen worden immers niet gebouwd van uren.

het beroep wordt er aantrekkelijker van, waardoor het voor meer mensen goed te doen is en ze de overstap niet meer maken naar werk waarbij ze minder te lijden hebben & en vaak ook meer verdienen. het is een vorm van zelfbescherming, ook al vonden ze het andere werk veel leuker. een groep die het werk beter kan behappen stapt ook weer in.  als organisatie bespaar je niet alleen op recruitment, maar ook op uitstroom en ziektekosten.

de kosten die gepaard gaan met de extra inhuur in bijvoorbeeld de zorg worden ruimschoots gecompenseerd door mindere kosten op dat vlak. je moet nu eenmaal investeren om te kunnen besparen (financieel en sociaal). bovendien neemt de kwaliteit toe en is er ook minder gevoelsmatige noodzaak tot bureaucratische ellende (40% van de zorgmedewerkers verlaat de zorg binnen 2 jaar, mede door het niet kunnen leveren van zorg, maar invullen van administratie). dat hoeft ook vanuit control perspectief echt niet.

“The report argues that shortening the week would help reduce the high numbers of teachers who leave the profession by cutting their hours, which, at an average of 51, are among the longest in Europe. ” (bron: the guardian)

het idee dat uren x output = resultaat klopt zelfs niet in een fabriekssetting. zo had kellog’s de werkdag naar 6 uur gebracht en leverde dezelfde output als bedrijven met de 8 urige werkdag. daarom zijn we in de transitie voorstander van de 6=8 filosofie (wij vinden uren zelf heel stom, maar goed veel bedrijven/organisaties denken zo). het is vaak ook nog vastgelegd in verdienmodellen en andere verantwoordingssystemen. durven jullie het eens aan op een experiment te doen met die effectievere werkdag.

je verhoogt er niet alleen de kwaliteit van het werk mee (waaronder minder fouten en ongelukken), maar ook de motivatie en voldoening die mensen uit het werk halen. laten we stoppen met het korte termijn denken en voorbij de maandag gaan denken. dat doet werkvierentwintig met organisatieadvies, pilots en vanaf 2022 via recruitment & detachering.