de werkvierentwintigmethode?

niet weer een methode!?

vaak vragen mensen ons: wat houdt die werkvierentwintigmethode dan precies in? zoals elke methode schrijven wij in hoofdlijnen voor wat aan te raden is en wat soms juist niet. we noemen het een methode, maar eigenlijk is het gewoon gezond verstand. geen agile, scrum, lean of hybride, maar common sense, praktische wijsheid, maar wel gebaseerd op een paar heldere richtlijnen.

 • wij geloven dat er geen: een maat past iedereen is. zo is vrijheid en autonomie voor de één heel prettig en voor de ander juist weer niet. zo is het maken van uren voor de één juist heel prettig en voor de ander weer niet. wij hanteren daarom altijd richtlijnen.
  de vrije denkers zeggen heel mooi: “structuren worden onopgemerkt voor werkelijkheid aangezien”. een kunstenaar wil misschien geen enkele structuren en gedijt bij chaos en diversiteit, terwijl een boekhouder juist weer op zoek is naar structuren. ergens daartussen zit de magische plaats waar control (structuren) zorgen voor voldoende flexibiliteit en we niet te stug worden en we ook niet in chaos belanden. die verhouding is  bij benadering 1/3 structuur, 2/3 vrije ruimte/flexibiliteit. in de control literatuur maken ze het onderscheid tussen enabling & coercive control.
 • wij geloven dat we op basis van gelijkwaardigheid, vanuit transparantie, met vertrouwen en met een dosis gezond verstand met elkaar kunnen samenwerken. informatie delen binnen de organisatie is er 1, van salarissen tot andere informatie die van belang is voor de bedrijfsvoering. geheimen doen het vaak niet zo goed en zorgen alleen maar voor meer achterdocht.
 • wij geloven ook dat we verder moeten kijken dan de korte termijn. zodat beleid niet ten kosten gaat van de langere termijn. ook met oog op het bijbehorende gezonde rendement ook dat is een duurzame bedrijfsvoering. vaak heeft het op beide een positief effect (mutual gains theory). het korte termijn denken dwingt vaak tot sub optimalisatie. de kortere werkdag is hier een voorbeeld van op langere termijn betaalt het zich dubbel en dwars terug.
 • wij geloven in voldoende ruimte voor professionals. onnodige bureaucratie en werkzaamheden waarvan de toegevoegde twijfelachtig zijn blijken dodelijk te zijn voor de motivatie van medewerkers. met ziekteverzuim en burn out tot gevolg. maar vergeet indirect verlies aan productiviteit ook niet. mensen die minder goed in hun fel zitten functioneren minder goed en dat heeft z’n weerslag niet alleen op de ‘productiviteit’ maar uiteraard ook thuis.
 • wij geloven dat in investeren in mensen altijd loont. proactief beleid maken we samen zodat we achteraf minder sociale en financiële kosten hebben. want laten we eerlijk zijn. niemand zit te wachten om langdurig ziek te zijn. als dat het uitgangspunt is dan werkt dat al een stuk prettiger.

enkele voorbeelden van ‘richtlijnen vanuit de werkvierentwintigmethode”

 • vergaderingen worden beperkt tot het minimum en op woensdag wordt er niet vergaderd.
 • aanwezigheid wordt beperkt tot 4 uur per dag. begin 3 uur vroeger of later zoals je wilt.
 • stiltetijd in de ochtend tot 10:00.
  heb je (nog) niks te zoeken op het werk. kom dan niet of wat later, daarmee ontlast je ook de spits & het milieu. nu heeft corona daar al een goede start mee gemaakt.
 • werk daar waar jij het fijnst werk. thuiswerken is niet zaligmakend, het kantoor ook niet. wellicht verkies je wel een 3rd space, een vakantiehuisje of een seats2meetlocatie uit.
 • we beweeg, ontspan en denk niet dat zitten achter een laptop of lange dagen gelijk staat aan werken.
  (daarom leveren we ook sportcoaching binnen de pilot van werkvierentwintig & sportvierentwintig. 6 weken, 4 daagse werkweek en 4 sportmomenten, onder individuele begeleiding)

waardeer mensen

de werkvierentwintigmethode houdt ook in dat we mensen waarderen voor wat ze doen. ons verdienmodel is daar ook op gemaakt. wij geloven niet in gratis, we geloven wel in het creëren van toegevoegde waarde en waardering. voor een eerste gesprek vragen we € 24,- (zie voorwaarden). dit klinkt misschien wat onvriendelijk, maar hierdoor wordt de 80/20 regel in werking gezet. een kleine drempel kan voorkomen dat je overloopt, veel tijd besteed aan dingen die uiteindelijk niet echt serieus zijn.

meer weten over de werkvierentwintigmethode?

neem dan contact met ons op: info@werkvierentwintig.nl en plan een gesprek in met de minister van intrinsieke motivatie!