gebruik de pizzalogica niet

pizza’s zijn een hele goede metafoor voor het leven. je kan ze in allerlei varianten eten en soms brand je je mond, maar ze zijn vooral het lekkerste als je ze met andere kan delen. toch gaat de pizza logica niet altijd op. de pizzalogica gaat  als volgt en komt van de grap: hoeveel stukken wil je je pizza hebben, waarop de klant zegt “doe maar 6 want 12 kan ik er nooit op”.

met werken hanteren we de pizzalogica. die gaat als volgt. als je niet 8 maar 6 uur werkt dan stijgt je uurloon. feitelijk klopt dit. de pizzastukken worden groter, maar wat we niet zien is dat de pizza hetzelfde blijft in afmeting (en in kosten). helaas hanteren we de pizzalogica ook op het werk terwijl we weten dat mensen max. ‘6 uur’ (structureel) kunnen inspannen. een paar extra uurtjes eraan plakken is dan niet van toegevoegde waarden. het gaat immers niet om de prijs van dat ene uur (of prijs per stuk) maar om de totale pizza. het is veel belangrijker om te kijken welke totale waarde er geleverd wordt.

wil je meer horen over de pizzalogica? bekijk of beluister dan deze podcast.

tijdens de pilots van 4 day week global gaan we uit van 1-00|80|100. oftewel, 100% salaris bij 80% werk’tijd’ en 100% resultaat. als het resultaat niet afneemt dan is er ook geen reden om je te korten op je salaris. de grootste winst is dan dat mensen meer vrije tijd hebben. die vrije tijd blijkt dan weer uitermate goed te werken voor je gezondheid en inzetbaarheid, maar ook gendergelijkheid (thuis + werk) en het milieu

en nog meer redenen, die lees je hier.

is je werkgever wel bereid om verder te kijken dan ‘uren’ en wil die je geen salarisverhoging geven? onderhandel dan op tijd met behoud van salaris en neem het als proef voor 3 tot 6 maanden. blijkt dat je het werkt, zet het dan pas over in een definitief voorstel. het terugrekenen per uur is een schoolvoorbeeld van de fabrieksmindset , uitermate fabrieks- en kunstmatige manier van het kijken naar werk. de 8-urige werkdag en de 5-daagse werkweek zijn een overblijfsel van het industriële tijdperk. zo heb jij toch een verkapte ‘loonsverhoging’ gekregen als je het terugrekent per uur (maar dat mag je dan vanaf nu niet meer doen).

met werkvierentwintig help ik organisaties afstappen van deze denkwijze. zo zorgen we voor meer autonomie, maar kunnen we ook letterlijk tijdswinst omzetten in gezondheidswinst. dat doen we door lezingen, advies maar ook de training: elke dag 2 uur tijdswinst. mail naar info@werkvierentwintig.nl of bezoek de pagina van louis om direct een afspraak in te plannen.