“als mijn baas doet alsof ie mij goed betaalt, dan doe ik alsof hard werk” ken jij dit gezegde? misschien doen we het letterlijk niet zo, maar toch zijn we meesters in het ‘systeem tevreden houden’. frederick taylor beschreef dit fenomeen al in zijn boek: the principles of scientific management en noemde het soldiering. zoals je weet is alles met ’te’ ervoor niet goed behalve tevreden, nou gooi die dan hier ook maar in de prullenbak.
werken is een toneelstuk geworden, waarbij we vooral moeten doen alsof we 8 uur per dag kunnen werken, maar feit is: dat kunnen we helemaal niet, en al helemaal niet structureel. nog even los van het feit dat werktijd en privétijd zelf erg kunstmatig is, gaat dit met name over de fysieke en of cognitieve inspanningsduur (focustijd).
dat brengt de ideale inspanningsduur tussen de 3 en de 5 uur met volop ruimte voor andere dingen. zo bewegen we te weinig en zitten we teveel. mensen met een fysiek beroep daarentegen hebben te kampen met slijtage, dat resulteert in minder inzetbaarheid en uiteindelijk tot uitval. in de gouden graal podcast gaat jaap rietdijk in gesprek met martijn aslander, mede auteur van het boek: ons werk is stuk. waarin hij onder andere uitlegt dat de huidige werkwijze niet meer past.
want zo stelt hij ook in de podcast, de 8 urige werkdag en 5 daagse werkweek kent geen enkel fundament, anders dan de fabriekssetting. een setting waarbij 3 ploegendiensten een fabriek continu draaiende hielden. waarbij we juist afstand nodig hebben van het werk om te kunnen denken. zo zegt martijn: “met een vol hoofd kan je niet nadenken”. wat we juist nodig hebben is een wandeling met de hond, het fietsritje, even zwemmen of naar buiten kijken. bovendien is de 09:00 tot 17:00 schema voor een deel van de mensen een kwelling. ze worden later actief en kennen een heel ander circadiaan ritme (dagritme).
spotify: https://open.spotify.com/show/6jcoBOlzhzK7VDmIwpam2x
itunes: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/de-gouden-graal-podcast/id1493126002
soundcloud: https://soundcloud.com/user-220881445
podcastluisteren.nl: https://podcastluisteren.nl/pod/De-Gouden-Graal-Podcast
dat ons werk nu veranderd is, dat we meer weten over de fysieke en cognitieve belastbaarheid van mensen lijkt er bij veel organisaties er nog niet toe te doen. de 5 daagse werkweek en de 8 urige werkdag is een toneelstuk, een heilig huisje waar we vooral niet aan mogen komen. uit angst voor…nog beter werkgeverschap, nog minder verloop en nog meer reacties op vacatures. wat het gros van de nederlanders doet is dan ook 4 x 9 werken, om toch aan die uren te komen.
zo kregen we onlangs dit bericht (geanonimiseerd):
“ik merk dat er weinig wordt gekeken naar resultaat. althans, resultaat is belangrijk, maar uren zijn net zo belangrijk. dit zorgt ervoor dat ik moet doen alsof ik 9 uur per dag werk, terwijl ik er zo’n 6 werk, maar het resultaat is altijd goed.
we koppelen tijd nog steeds aan resultaat (terwijl het contraproductief is). als we willen dat mensen fit en vitaal blijven is het veel beter om werk beter te doseren. zodat je niet alleen op maandag werk verzet, maar ook gedurende de week, maand, jaar en uiteindelijk je hele werkzame leven. waarbij er volop ruimte is voor onze fysieke en psychologische behoefte, van slaap tot intimiteit, van familie en vrienden tot sporten, van het huishouden tot vrijwilligerswerk etc. zo neemt niet alleen de kwaliteit van je werk (en de duurzame inzetbaarheid) maar ook de kwaliteit van je week en je weekend toe. wie wil dat nu niet?
werkvierentwintig is gespecialiseerd in motivatie en control. we helpen organisaties met de overstap naar de 4 daagse werkweek en helpen zo de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit te verhogen, met als resultaat betere kwaliteit van werk, aantrekkelijk werkgeverschap (recruitmentvraagstukken) en minder verzuimkosten. dan doen we via begeleidingstrajecten van 3 tot 6 maanden of middels de training: elke dag 2 uur tijdswinst. wil je nu meer weten over de optimale werkweek, mail dan naar info@werkvierentwintig.nl. wil je nu eerst wat lezen: bestel dan het boek: echte mannen werken 4 dagen.