de 4-daagse werkweek als paraplu

fabriek

waar stoeien jullie dit jaar mee? is dat het behouden en of aantrekken van medewerkers, is dat het ziekteverzuim, gaat het over motivatie of tegenwoordig de term werkgeluk? zijn jullie druk bezig met duurzame inzetbaarheid & vitaliteit of speelt werk-privé balans een grote rol. 

ik spreek vaak met organisaties die aangeven met 1 of meerdere van deze onderwerpen bezig te zijn, maar het voelt vaak ook als dweilen met de kraan open. dat komt omdat ze niet los van elkaar staan en een gemeenschappelijke deler hebben. het gaat voor een deel namelijk over het kunnen verdelen van je tijd en energie, met behoud van autonomie. daarom heb ik goed nieuwes: de 4-daagse werkweek blijkt namelijk de ‘paraplu’ te zijn waar al deze onderwerpen onder vallen.

oké je kreeg zeker zojuist jeuk van het woord paraplu, dan noem ik het wel een kapstok. jij je zin. 

de 4-daagse werkweek gaat eigenlijk dus niet over de 4-daagse werkweek, maar over al deze onderwerpen die er binnen ‘hr’spelen. van het recruitmentvraagstuk, tot het mentaal en fysiek gezond houden van mensen (duurzame inzetbaarheid & vitaliteit) tot aan aantrekkelijk werkgeverschap, productiviteit en winstgevendheid. het gaat dus niet alleen om maar een ‘beetje minder lang werken’. want zo blijkt, mensen zijn in een kortere tijd juist beter inzetbaar, ze kunnen de werklast beter aan en zijn gezonder en gelukkiger.

al die organisaties nodig ik dan ook van harte uit om mee te doen met de pilot op basis van de 4-daagse werkweek. tijdens de pilot bespreken we namelijk hoe we werk anders in kunnen richten. zodanig dat er zowel resultaten behaald worden, maar ook dat er tijd en energie vrijgespeeld worden voor dingen buiten het werk om. we zetten tijdswinst om in gezondheidswinst. onderzoeken tonen aan dat veel van het verzuim namelijk niet zozeer van het werk zelf, maar vaak de combinatie met privé komt. een langdurige periode van piekbelasting, zij het ziekte, ouderschap of mantelzorg, het eist vroeg of laat zijn (of haar) tol.

het nare is, dit treft in een grotere maten vrouwen dan mannen. mede doordat vrouwen het gros van het onbetaalde werk doen. de 4-daagse werkweek stelt namelijk ook onze arbeidsethos ter discussie. wat geloven we daadwerkelijk over mensen als ze niet ‘fulltime’ werken? toch hangen we hier de motivatie, ambitie en betrokkenheid aan op. als je carrière wil maken dan kan je maar beter lang werken. dat terwijl de onderzoeken aantonen dat de toegevoegde waarde van inspanningen na grofweg ’24’ uur te verwaarlozen zijn. mede door een lager salaris weerhoudt dit mensen er dus van om minder (lang) te werken. daarmee houden we elkaar in de tang, verspillen we tijd en voor we het weten hebben we de de oeroude traditionele rolpatronen bevestigt en versterkt. zonde toch?

dit kan anders. met behulp van werkvierentwintig helpen we organisaties de volgende stap te zetten binnen hr. met de 4-daagse werkweek als de paraplu kapstok. daarmee maken (toffe) organisaties nog toffer om voor, bij en mee samen te (blijven) werken. wil je hier nu meer over weten, mail dan naar info@werkvierentwintig.nl en we plannen een (bel)afspraak in.