hoeveel uur wil je werken?

foto van louis goulmy in sportief outfit met een ezel. waarom vraag je je af? dat weet niemand.

soms gaat een post op linkedin viraal, zo ook deze. 2 dingen die ik ervan geleerd heb. 1: schrijf over een onderwerp dat leeft (mensen worden zzp’er omdat ze ‘klaar zijn met de huidige manier van werken en ‘uren maken’) en 2: gebruik altijd een sportieve foto van jezelf met een ezel (om deze grap te snappen is het handig om even hier te kijken. tot zover mijn tips om een post bereik te geven (knipoog). zit je er klaar voor dan komt de originele post hieronder in blogvorm.


ze vroegen mij: “hoeveel uur wil je werken?” ik antwoord: “zo min mogelijk, ik doe niet aan ‘uren'”. de reactie was dat ze op zoek waren naar iemand die tenminste 32-40 uur wilde werken. ik vroeg waarom ze zo in uren zaten te denken? je vraagt toch ook niet hoe langzaam je over een marathon wil doen?

kijk, ik hou van lekker doorwerken. jij waarschijnlijk ook. dat noemen we intrinsieke motivatie. je haalt voldoening uit het resultaat dat je boekt en de inspanng(effort) geeft je trots. ondertussen levert het urendenken een gebrek aan autonomie op vanwege onnodige urenverantwoording en kan het leiden tot schuldgevoelens als we iets doen dat we niet definiëren als werken. denk aan de wandeling met de hond. het idee werktijd en privétijd is uitermate kunstmatig.

de inspanningsduur kan dan wel eens lager uitvallen dan gedacht als je lekker bezig bent en vooral als je juist bijtijds stopt. natuurlijk snap ik de vraag, bovendien bepalen we aan de hand van het aantal uur je salaris. het is 1 van de redenen waarom we (vooral mannen) op papier nog zo lang werken. met productiviteit heeft het weinig te maken.

🚨kijk de lengte en inspanningsduur zijn voor sommige dingen belangrijk, maar bij werken is er dat er niet 1 van. bovendien ronden mannen het vaak af naar boven maar weten vrouwen wel beter🚨 “of zoals een maatje zei, ik ben met mijn buik in de sneeuw gaan liggen. er was wel 20 cm sneeuw gevallen”. *

*deze post is geschreven voordat er daadwerkelijk 20 cm sneeuw gevallen is in sommige plekken van nederland😉

het is fascinerend dat we anno 2024 met de nieuwste technologie rondlopen maar opvattingen over werk (idee technologie) hebben die ruim 100 jaar oud zijn. ja, waar bezetting noodzakelijk is het begrijpelijk dat we zo denken, maar waarom plakken diezelfde denkwijze op beroepen waar het totaal irrelevant en zelfs contraproductief is?

de zin “als je je uren maar maakt” vind ik dan ook tenenkrommend en een voorbeeld van surrogaat autonomie. van managers die het goed bedoelen maar nog niet het lef hebben het urendenken los te laten. waar we de prikklok ingeruild hebben voor onzichtbaar klokken. wie houden we dan voor de gek? het is 1 van de redenen waarom zoveel mensen zelfstandige worden.

mijn uiteindelijke antwoord: “schrijf maar wat op, ik maak namelijk geen uren, maar lever resultaat”. je snapt natuurlijk wel dat ik sindsdien zelfstandig ben en nooit op uurbasis werk. ik verwijs ze dan graag naar andere organisaties. er zijn namelijk meer dan genoeg organisaties die je wel zoveel mogelijk uren willen verkopen, want dat is hun verdienmodel. effectief en efficiënt werken is daar een verliesformule.

🚀met werkvierentwintig maak ik (toffe) organisaties nog toffer om voor, bij en mee samen te (blijven) werken. ik help organisaties met een frisse kijk op ‘hr’ door middel van pilots, organisatieadvies, recruitment & detachering, maar sinds 2024 ook als spreker over o.a. de 4-daagse werkweek🚀 nu vraag ik mij af in welk team zou jij graag willen werken?

team 1: uren maken.

team 2: laat mij mijn werk doen.


nu werd ik heel erg enthousiast van de reacties onder de post en blijken veel mensen in team 2 te willen werken, maar vaak nog last te hebben van werkwijze uit team 1. en dat kan anders. al die team 2 leden zijn de grote meerderheid die het systeem van werk doen kantelen. het is het dreamteam waar je op hoopt. jullie maken de verandering mogelijk als jullie de volgende stap durven te zetten. namelijk niet alleen klagen bij het koffiezetapparaat, maar ook daadwerkelijk stappen zet om bijvoorbeeld de optimale werkweek mogelijk te maken.

daar helpt werkvierentwintig jullie natuurlijk graag bij door middels van organisatieadvies, maar ook de pilot van 4 day week global. mail naar info@werkvierentwintig.nl voor meer informatie of plan een gesprek in met mij (louis) via de link op mijn profiel.