werkstress verlagen doe je zo

fabriek

het ministerie van vws (volksgezondheid, welzijn en sport) is met de campagne gekomen ‘hey, het is oké‘, een initiatief om over stress te praten en dan in bijzonder voor de leeftijd van tussen de 16 en de 25 jaar. hiermee willen ze het praten over de mentale gezondheid normaliseren. dat juichen we bij werkvierentwintig natuurlijk toe…

je kan natuurlijk moeilijk tegen zo’n campagne zijn. want praten over je mentale gezondheid is ook heel belangrijk. maar wat we niet aanmoedigen is dat de oplossingen bij het individu ligt en zeker niet alleen bij de 16 tot 25 jarige. want daarmee zou je de verantwoordelijkheid ook bij het individu leggen. wat we er in missen is de systeemwijziging die zo hard nodig is om mensen gezond en vitaal te houden en dat gaat verder dan het individu of een leeftijdsgroep.

praten over je mentale gezondheid is 1, maar wanneer zetten we een stap waar er structureel meer ruimte is voor je (mentale) gezondheid?

daarom is het belangrijk dat we gaan kijken naar wat de wetenschap zegt over onze psychologische en fysieke basisbehoefte. laat daar de pilot van de 4 daagse werkweek nu uitmuntende resultaten behaald hebben. zo blijkt 68% van de mensen minder gevoelens van burn-out te hebben bij de overstap op een 4 daagse werkweek (100% salaris). mensen ervaren meer rust en ruimte en komen daardoor meer in de gelegenheid om aan hun basisbehoefte te kunnen voldoen, zonder aan resultaat in te boeten.

al zou dat als het gaan om fysieke en mentale gezondheid natuurlijk niet uit moeten maken. je fysieke en mentale gezondheid zijn niet uitwisselbaar of onderhandelbaar.

de 4 daagse werkweek is de ideale kreukelruimte die we in de huidige werkweek missen, soms heb je ‘m nodig, andere keren is het een lekkere ‘bonusdag’. hierdoor neemt de kwaliteit van je werk, je week en je weekend toe.

bij werkvierentwintig zijn we groot voorstander van de zelfdeterminatietheorie (SDT). deze wordt gekenmerkt door 6 mini theorieën, waaronder de basis psychologische behoefte theorie (BPNT). er ontstaat meer ruimte voor dingen buiten het werk om, waardoor mensen, als ze weer aan de slag gaan ook daadwerkelijk beter functioneren. intrinsieke motivatie blijkt keer op keer de voorspellende waarde te zijn voor zowel welzijn alsmede de duurzame inzetbaarheid op of aan het werk.

wil je nu meer weten wat werkvierentwintig voor jullie organisatie kan betekenen, mail dan naar info@werkvierentwintig.nl. wil je meedoen met de nederlandse pilot van 4 day week global, kijk dan even >> hier <<

ps: wil je meer weten over de zelfdeterminatietheorie, bekijk dan deze video’s van SDT over welzijn en doe de online gratis cursus op coursera (te vinden aan de rechterzijde).