ben jij ook klaar met de ratrace?

motivatiefree lunchratraceweekend effect

geen zorgen, je bent niet alleen. veel mensen geven aan dat ze klaar zijn met de ratrace. een race waarin er alleen maar verliezers zijn. want hoe lang is het houdbaar en worden we er echt gelukkig van? het antwoord is nee. maar met de huidige huizenprijzen en daaraan gekoppelde hoge maandlasten moeten mensen wel. de keuze of je in de ratrace blijft is dus niet eenvoudig te maken. vooral omdat de maatstaven die we op werk & inkomen los hebben gelaten verouderd zijn. nog steeds geldt wie lang werk, verdient meer, is meer gemotiveerd, ambitieuzer en betrokken en maakt daardoor ook meer kans op promotie (en een hoger salaris).

is de hond uitlaten werktijd?

motivatieonzinprivetijdurencriteriumwerktijd

met deze hamvraag liep ik rond, jawel, toen ik met de hond liep. de meeste mensen zullen denken: nee, je hond uitlaten is een privé aangelegenheid en dus is het geen werk(tijd). ik had de vraag ook anders kunnen stellen: is nadenken terwijl je wandelt werktijd en wat nu als je ook je hond meeneemt? nu wordt het al wat minder klip en klaar. want waarom zou je achter een laptop alleen na kunnen denken en tegelijkertijd bestempelen als werk(tijd), terwijl je misschien juist als je beweegt (hell yeah) je beter na kan denken en meer ontspannen bent? je brein komt dan in het default mode network en is in tegenstelling tot de active mode network een stuk creatiever. voor je het weet heb je dat eureka moment.

arbeidsvoorwaarden verbeteren zonder extra uitgaven doe je zo

motivatie4 daagse werkweekbehoudkrapte op de arbeidsmarktpersoneel

als organisatie stoei je met het behouden en of het aantrekken van nieuwe medewerkers. logisch, in een krappe arbeidsmarkt hebben mensen meer keus. dat is wel eens anders geweest. door een vergrijzende beroepsbevolking en door een economie op stoom (al kan dat wat gaan afkoelen de komende tijd) is het nog belangrijker om te investeren in het behouden van medewerkers. zo bleek uit het rapport van het world economic forum. alhoewel dat goed nieuws is voor ons, is het wat minder goed nieuws voor jullie.

tandpasta

be like…toothpaste.

motivatienu versus strakstandpastavitaliteitwerkvierentwintig

met werkvierentwintig lopen we wel eens tegen het volgende probleem aan. werkvierentwintig verkoopt geen brood om de trek direct te stillen, ook geen benzine waardoor je weer kan rijden, geen keurmerk, voor je wettelijke veiligheidscertificaat en niet iets wat je aan kan trekken ook geen technologie van dingen (zoals de nieuwste smartphone waar je lekker op kan swipen). we lossen ook geen acuut probleem op of beter gezegd lossen een probleem niet acuut op, want er is geen quick fix. de magische toverstaf bestaat niet.

Louis Goulmy Gelreman 2022

zet tijdswinst om in gezondheidswinst

motivatieeffectievere werkweekgezondheidgezondheidswinstoptimale werkdagtijdswinstvitaliteit

uit de onderzoeken van de 4 day week global blijkt dat iedereen baat heeft bij de 4 daagse werkweek. zowel werkgevers als medewerker. het algemene welzijnsniveau steeg, het ziekteverzuim daalde en zelfs de omzet steeg. er kwamen meer aanmeldingen voor openstaande vacatures en mensen gingen minder snel weg. kortom, alles wat je eigenlijk wil in een gezonde organisatie.

zinloos werk optimaliseren blijft zinloos.

motivatiepeter f druckerverbazingzinloos

er is niks zo zinloos als dingen optimaliseren die überhaupt nooit gedaan hadden hoeven worden. het is al een oudje, het origineel komt van peter f. drucker. “nothing is quite so useless as doing with great efficiency what should not be done at all”. je kan best een softwarepakket of app maken voor je hr formulieren, maar wat nu als die formulieren voor 99% uit onzin bestaan?

laten we stoppen met de macho werkcultuur

motivatieintermediarjesse geulmacho werkcultuur

de work hard play hard mentaliteit is nog steeds de manier waarop je ‘carrière’ maakt en wat we zien als een goede werkethos. jesse geul schreef er op intermediar het artikel over: jongere wil geen 50 uur werken, maar wel dat salaris. alhoewel het artikel in grote mate over het ‘rijk en onafhankelijk zijn’ gaat en het aanpraten van succesformules, gaat het ook over het idee dat bij veel managers nog heerst dat langer werken zorgt voor meer resultaat, laat meer ambitie zien en heeft een betere werkethos. daaruit volgt: wie meer uren ‘maakt’ heeft een hoger salaris en kan zich daarmee een luxer leven veroorloven. wie minder lang werkt komt aan het eind van de havermelk een stukje maand tekort.

focus je niet op nieuw, maar juist op bestaand personeel

motivatiebehoudengemotiveerdinstroomnu.nluitstroom

wat word ik blij van stukken zoals vandaag op nu.nl. bedrijven vergeten hun eigen personeel vaak in een krappe arbeidsmarkt, dat is de kop van hun artikel. in het artikel wordt carina schott, bestuurskundige en organisatiewetenschapper aan de universiteit utrecht bevraagd over het belang van het gemotiveerd houden van personeel. vanuit werkvierentwintig zijn we het daar natuurlijk volledig mee eens.

het belang van regie over je leven

motivatieautonomieinkomenlevenre-integratieregiewerk

het is zoiets waar je pas bij stilstaat als je het zelf niet meer het gevoel hebt dat je het hebt. regie hebben over je leven is voor iedereen cruciaal. je wilt tenslotte zelf kunnen bepalen wat je doet, wanneer je het doet en hoe je het doet. de ‘zelluf’ fase bij het opgroeien van een kind is hier een duidelijke blijk van. natuurlijk gaat dat niet van de ene op de andere dag. je groeit op en wordt steeds zelfstandiger tot het punt dat je volwassen bent en prima kan beslissen over wat je belangrijk vindt in het leven.

de illusie van ambitie

motivatieambitiebedrijfsprestatiesmuller-lyer illusiesurvivorship biasvitaliteitwerkwerkplezier

de jeugd van tegenwoordig wil geen 40 uur meer werken, zijn niet ambitieus meer en vinden dingen buiten het werk om veel belangrijker. dit is vaak de kritiek die ik hoor als het gaat om mensen die minder dan de ‘norm’ werken, we hebben er zelfs allemaal termen voor: balanstrut, deeltijdprins of prinses. en dat terwijl ik juist mijn baan heb opgezegd vanwege de vele hoeveelheid onzinnige werkzaamheden en werkrituelen. ik zag met eigen ogen hoe we werk onnodig complex hebben gemaakt, hoe we onze tijd verdoen door bureaucratie, nodeloze overleggen en vooral door te denken dat je hard werkt als je lang werkt.

2023 het jaar van de 4 daagse werkweek

motivatie4 daagse werkweekarbeidsmarktsociale innovatie

2023 wordt het jaar van de 4 daagse werkweek en dan doel ik niet op de systeemoplossing, hetzelfde aantal uur in 4 dagen proppen (zoals de belgen, 4 x 10). al is de nederlandse versie niet veel beter, hele volksstammen werken 4 x 9 om toch die fulltime aanstelling te behouden. dat is geen 4 daagse werkweek en dan snap je de essentie van de 4 daagse werkweek niet. hoog tijd om afscheid te nemen van de 5 daagse werkweek.

ik hoef geen dikke leasebak

motivatieautonomieintrinsieke motivatieruimtevitaliteit

ik hoef geen dikke leasebak. ik wil geen vast kantoor of in de file staan van en naar het werk. ik wil daar kunnen werken waar ik denk dat ik het beste kan werken. ik wil resultaten boeken, vooruitgang zien en ervaren. ik wil autonoom kunnen handelen, ik wil kunnen samenwerken met mensen, soms op afstand, soms fysiek in 1 ruimte. ik wil de muren niet op mij af zien komen, thuis of op kantoor.

wat zou jij doen met elke dag 2 uur tijdswinst?

motivatie4 daagse werkweek6 urige werkdagmeer energiemeer tijdpilotwerkvierentwintig

veel mensen komen door de week heen fysieke maar ook psychologische basisbehoefte te kort. dat kan dus gaan van slaap cq. rust tot het tijd doorbrengen met geliefde (partner, gezin) en simpelweg ook even me-time. tijd om iets voor jezelf te doen en te ontprikkelen. dat kan gaan van het lezen van een boek, het kijken van een serie of gewoon met een kop thee op de bank of starend uit het raam. het kan allemaal met de effectievere werkdag van cq. 6 uur. en nee we pinnen je niet vast op uren.

de angst voor risico’s

motivatieangstdan arielyrationeelrisico'szorgverzekering

nederland is het een land met een hoge verzekeringsdichtheid, al is dat dalende. met andere woorden: als we het kunnen verzekeren dan doen we het graag. de nederlander is daarmee erg risico averse. we mijden risico’s liever.

je kan momenteel weer overstappen van zorgverzekering. stel dat de zorgverzekering niet voor jezelf was maar voor de auto? welke keuze had je dan gemaakt? het gaat nu om de risicobereidheid, wat is rationeel dan de beste oplossing? de vraag is, hoeveel eigen risico vind jij acceptabel? 385 of 885 euro?

de fysieke inspanningsparadox

motivatieextern herstelfysieke inspanningsparadoxintern herstel

het is inmiddels algemeen bekend, mensen die zwaar werk doen leven minder lang en in een mindere gezondheid. ze worden vaak ook nog eens minder goed betaald. kortom, een recept voor ziekteverzuim, hoge zorgkosten om nog maar te zwijgen over het sociale element. nu kunnen we niet alles in 1 keer oplossen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat mensen gedurende de werkdag, werkweek (maand, jaar) fit blijven zodat ze het werk goed aankunnen.