2023 wordt het jaar van de 4 daagse werkweek en dan doel ik niet op de systeemoplossing, hetzelfde aantal uur in 4 dagen proppen (zoals de belgen, 4 x 10). al is de nederlandse versie niet veel beter, hele volksstammen werken 4 x 9 om toch die fulltime aanstelling te behouden. dat is geen 4 daagse werkweek en dan snap je de essentie van de 4 daagse werkweek niet. hoog tijd om afscheid te nemen van de 5 daagse werkweek.
de reden waarom de 4-daagse werkweek steeds populairder wordt, is omdat steeds meer mensen de waarde van een goede work-life balance erkennen. mensen willen meer tijd hebben om te doen wat ze leuk vinden, zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden, hobbies uitoefenen of vrijwilligerswerk doen. de 4-daagse werkweek biedt hiervoor een oplossing, omdat het medewerkers in staat stelt om een dag in de week vrij te nemen zonder dat ze hun salaris hoeven op te geven (50% meer vrije tijd). met de wetenschap dat hun werklast hetzelfde blijft is dat niet meer dan logisch dat je salaris hetzelfde blijft. je salaris is immers een deel van de toegevoegde waarde die je levert.
daarnaast is de 4-daagse werkweek ook een gevolg van de veranderende manier waarop mensen tegenwoordig werken. door de opkomst van technologieën zoals videobellen hoeven we niet altijd meer aanwezig te zijn, onnodige reistijd wordt ons bespaard. veel mensen kunnen vanuit elke locatie werken (het hybride werken). ze hoeven er niet meer fysiek aanwezig hoeven te zijn op het werk om hun werk te doen. dit biedt de mogelijkheid om de werkweek te verkorten zonder dat het ten koste gaat van de productiviteit. bovendien is veel werk ook niet direct aan elkaar gekoppeld en kan het prima ook los van locatie en tijd (en hoeft het zeker niet tegelijkertijd = het asynchroon werken).
werkgevers die halsstarrig vasthouden aan de 5 daagse werkweek en 8 urige werkdag zullen de strijd verliezen. het zijn van een aantrekkelijke werkgever, waarmee mensen behouden blijven voor de organisatie en nieuwe instroom makkelijker te realiseren is zijn 1 van de voordelen van de overstap. bovendien daalt het ziekteverzuim (vooral kort verzuim of roze verzuim) en neemt de kwaliteit van het werk, de week en het weekend toe.
ben je nu benieuwd naar de resultaten van de pilot van de 4 daagse werkweek, download deze dan hier.
de 4 daagse werkweek is daarom geen startpunt, maar een gevolg van een andere kijk op mens, werk & inkomen. werkvierentwintig helpt organisaties afstappen van wat ik noem: de fabrieksmindset. het idee dat tijd en productiviteit gelijk opgaan. een hardnekkig fenomeen dat voorkomt dat we sociale innovatie toepassen binnen organisaties. en dus nog te veel tijd verdoen aan nutteloze werkrituelen, van vergaderen tot tijdrekken, van te weinig slaap tot aanwezigheidspremies. wie daar niet in meegaat is al snel de luis in de pels en zet zijn of haar positie op het spel, wordt gezien als minder betrokken en gemotiveerd en kan dan ook naar promotie fluiten.
zonde als je het mij vraagt, wat als er 1 sociale innovatie is die ons kan helpen dan is het wel de 4 daagse werkweek wel. zo houden we niet alleen meer tijd over voor onszelf, het gezin en andere verantwoordelijkheden maar maken we ook de samenleving een stukje gelijkwaardiger. als je echt maatschappelijk verantwoord wil ondernemen: de 4 daagse werkweek kan dan niet ontbreken in het lijstje. als je denkt dat het geld kost: het hoeft elkaar niet te bijten, er ontstaat zelfs een win-win-win situatie. lees het rapport zelf en ga ervoor.
meer weten? werkvierentwintig helpt jullie graag bij de overstap door middel van advies en begeleiding. samen pakken we de fundamenten onder mens, werk & inkomen aan. mail naar info@werkvierentwintig.nl voor het inplannen van een afspraak of boek hier een 1 op 1 sessie.