als organisatie stoei je met het behouden en of het aantrekken van nieuwe medewerkers. logisch, in een krappe arbeidsmarkt hebben mensen meer keus. dat is wel eens anders geweest. door een vergrijzende beroepsbevolking en door een economie op stoom (al kan dat wat gaan afkoelen de komende tijd) is het nog belangrijker om te investeren in het behouden van medewerkers. zo bleek uit het rapport van het world economic forum. alhoewel dat goed nieuws is voor ons, is het wat minder goed nieuws voor jullie.
geen zorgen, het is ook een kans op je te onderscheiden van de rest. er is namelijk een eenvoudige (en goede manier) om zonder extra uitgaven mensen meer te kunnen bieden. belangrijk is dat we dan mensen iets minder vastpinnen op tijd (of locatie). in het boek: echte mannen werken 4 dagen pleit ik voor asynchroon (kunnen) werken, maar tot die tijd kan je de volgende 3 dingen doen:
– meer flexibiliteit, alhoewel dat al stukken beter gaat, is het zelf kunnen bepalen wanneer je werkt heel belangrijk, zeker als het werk er niet om vraagt. is je kind een keer ziek, ga dan naar huis, zonder dat je de uren in hoeft te halen. hiermee verschuif je de werk(druk) naar een ander moment. geef mensen die ruimte om mee te bewegen met hoe ze zich voelen, hoe het thuis en op het werk gaat. het creëert iets meer ruimte in de week en dat geeft lucht. dat betaalt zich terug in loyalere (vitale) medewerkers. dat is de kracht van wederkerigheid.
– op afstand kunnen werken. we kunnen prima op afstand werken en toch een sterke verbondenheid met elkaar voelen. ondertussen hebben mensen de mogelijkheid om dat wasje te doen, naar de tandarts te gaan of simpelweg overdag een dutje te doen. de belastbaarheid van mensen is groter als ze zelf mogen bepalen aan hoeveel prikkels ze blootgesteld kunnen worden. onderschat de impact niet van het forenzen, niet alleen qua tijd, maar ook qua inspanning. reistijd van meer dan 45 min. enkele reis hapt een flink stuk uit de dag. dat gaat ten kosten van extra slaap of bijtijds kunnen eten.
– de 4 daagse werkweek, het verband tussen tijd en productiviteit is beperkt. wie 4 dagen werkt bereikt hetzelfde of meer als mensen die 5 dagen werken. een uitgeruste medewerker is goud waard, niet alleen op maandag, maar ook gedurende de week, maand of jaar. bovendien zorg je er ook voor dat mensen die andere verantwoordelijkheden hebben (ouderschap/mantelzorg) ook door kunnen groeien in de organisatie. het is toch onzin dat je als leidinggevende 5 dagen moet werken om leidinggevende te kunnen zijn. door over te stappen op de 4 daagse werkweek geef je meer mensen toegang tot deze posities. je vist dan in een grotere vijver. de zelfstandigheid van mensen neemt toe als de leidinggevende niet altijd bereikbaar is.
kunnen jullie nu wel wat hulp gebruiken met de overstap naar de 4 daagse werkweek. werkvierentwintig helpt jullie graag. we helpen (hr) managers en leidinggevende met direct 1 op 1 advies. we zijn jullie organisatieadviseur op afstand. daarnaast bieden we een 6 weekse pilot aan voor mensen om die ideale werkweek te ervaren. neem dan contact op door te mailen naar info@werkvierentwintig.nl