externe versus interne kosten

2 timmermannen 1 hamer. “als je volgende week 2 timmerlieden naar je huis laat komen, geef je ze dan ook maar 1 hamer”. deze geniale zin werd tijdens het hardlopen gezegd…degene moest toestemming vragen voor de inkoop van gereedschap. “oef” had de manager gezegd. “dat is wel duur”. je snapt natuurlijk wel dat de vergelijking met de timmerlieden gelijk raak was: de spijker op z’n kop.

toch is het niet gek dat de manager keek naar de uitgaande kosten. voorheen was er teveel gereedschap gekocht. de kosten stegen (en het resultaat steeg niet mee). soms kunnen we heel erg zemelen over ‘externe kosten’ maar zijn we blind geworden voor het ineffectieve van het maandelijkse vaste bedrag dat we salaris noemen. dat is een gegeven maar of het rendeert maakt dan niet zoveel uit. of de timmerman om en om de hamer van elkaar mogen lenen lijkt dan opeens geen vraagstuk te zijn, maar niks is natuurlijk minder waar.

we zoomen zo erg in op externe kosten dat we de interne vaste kosten vergeten. ik merk het zelf ook bij opdrachten. “je bent te duur”. ongeacht de prijs die ik vraag is dit vaak de reactie. de grootste besparing en productiviteitswinst kunnen we boeken door mensen goed gereedschap te geven (of zelf te laten bestellen) en scherp te laten zijn (goed uitgerust, vitaal etc).. houd de zaag scherp is wellicht de bekendste uitspraak. je gaat toch ook niet met een botte zaag een boom doormidden zagen. bureaucratie maakt de zaag bot. de engelse hebben er een mooie uitspraak voor “penny wise pound foolish”.

het beste gereedschap zijn de mensen zelf. het menselijk kapitaal van de organisatie. daar zit de kennis, kunde en het vermogen om zelf na te denken. dat dit soms niet helemaal lekker is gegaan kan kloppen, maar lossen we dat dan op door de zeggenschap er helemaal weg te halen? nop. command & control is de meest makkelijke vorm van organiseren.

ik denk, jij doet. klaar. zo hebben we het denken & het doen van elkaar gescheiden.

maar hiermee ontnemen we ook eigenaarschap. gelukkig zijn er ook bouwondernemingen die mensen zelf verantwoordelijkheid geven: het is jouw gereedschap en behandel het ook op die manier. is er iemand die heel slordig met het materiaal omgaat, dan gaan we met hem of haar in gesprek in plaats dat we de hele organisatie een dwangbuis aan doen.  stiekem kost die command & control heel veel (niet alleen) geld. dat wat het juist probeert te voorkomen > de overmatige verbruik, verspilling en of inkoop van (vul zelf in).

command en control is een uitwerking van het scientific management. de werkvloer moest doen & het management dacht na. dat er tussen deze ‘2’ functies een informatieverschil zat weten we allemaal. de vraag is dan hoe zorg je ervoor dat dit opgelost wordt. bij keytoe laten ze dan ook volledige transparantie zien. zo kan iedereen een beslissing nemen over het wel of niet aanschaffen van de hamer, goudvissen of een nieuwe laptop. belangrijk is dan, dat mensen weten wat er speelt en of je ze vertrouwt met de waardevolle middelen (waaronder ook informatie) om te gaan.

wist je dat door de overwinning op nazi-duitsland wij de amerikaanse management filosofie zijn gaan gebruiken? dit is ook wel bekend als het halo effect. de overwinnaar heeft altijd gelijk. interessant feitje in de week van 4 en 5 mei is dat henry ford, bekend van het scientific management sympathiseerde met de nazi’s. dat het duitse leger eigenlijk beter georganiseerd was dan het amerikaanse leger. juist door informatie superioriteit kregen duitse soldaten veel meer zeggenschap over hun werk. echter door de gigantische overvloed en mensen en middelen hebben de geallieerde weten te winnen. dit had mede te maken met de manier waarop de amerikanen de productie wisten op te schroeven en aan die basis stond ford en zijn productiemethodes.

 

 herken jij dit binnen jullie organisatie en wil je heel graag wat doen aan de manier waarop jullie georganiseerd zijn? mij niet bellen. grapje, mailen mag, smsen ook! info@werkvierentwintig.nl of 0624444981