wat is het guilty vacation syndrome?

ken je dat gevoel, dat je vrij hebt maar je je een beetje onrustig en zelfs een beetje schuldig voelt? dat je dit voelt is niet zo heel gek, het heeft zelfs een naam: guilty vacation syndrome. we hebben een dusdanige nadruk op werk & aanwezigheid gelegd dat het lastig is om er afstand van te nemen. nagenoeg vanaf de basisschool krijg je mee dat je aanwezig moet zijn of je moet ‘echt ziek’ zijn. dit weerhoudt ons op latere leeftijd ervan om even uit te schakelen, niet aanwezig of zichtbaar te zijn.

rust is een cruciaal ingredient dat we vaak onderschatten en dat als eerste sneuvelt.

internaliseren

deze overtuiging hebben veel van ons ook geïnternaliseerd, het wordt ook vaak van je verwacht of je krijgt een negatieve opmerking naar je hoofd. zelf herken ik dit ook. net nadat ik voor mijzelf was begonnen had ik het gevoel dat ik spijbelde. dat gevoel had ik niet op zondag, maar wel op maandag. vreemd toch? alsof je iets doet wat niet mag. natuurlijk vinden we niet dat je altijd maar aanwezig moet zijn en dat iedereen lekker een dagje afwezig mag zijn. soms lopen we daardoor te lang door als we ziek zijn of we durven geen vakantie te nemen en dat is onwenselijk.

wat kunnen we eraan doen?

1 door afscheid te nemen van aanwezigheid als maatstaf voor werk. in veel beroepen doet aanwezigheid er niet toe. aanwezigheid en zichtbaarheid moet ik eigenlijk zeggen, want ook bij zoom mag je prima je camera uitdoen en je hoeft zeker niet bij elke vergadering aanwezig te zijn.

bovendien is het even afschakelen juist super belangrijk voor je (mentale) gezondheid. doorlopen met een kwetsbare gezondheid levert op termijn niet de beste resultaten op. niet voor jezelf en niet voor de organisatie. er is meer in het leven dan werken en dat verdient ook je aandacht. de nadruk op het belang van werk mag wel wat minder.

meer ruimte voor jouw persoonlijke behoefte.

het is dan ook de reden waarom het op afstand werken een mooie ontwikkeling is. met name het asynchroon werken helpt om mensen zelf te laten bepalen waar, wanneer en hoe(lang) ze werken. aangezien we mensen niet meer beoordelen op aanwezigheid of zichtbaarheid maar op basis van het geleverde werk zal het steeds makkelijker worden om je eigen down time te realiseren.

er zal ongetwijfeld nog heel lang een licht knagend gevoel zijn maar het zal je niet moeten weerhouden om vakantie te nemen, met de hond te wandelen of even je telefoon uit te zetten. zie het als een teken dat je graag je collega’s wil helpen en je verantwoordelijkheid wil nemen, alleen hoeft dat niet ten kosten van je eigen (mentale of fysieke) gezondheid.

lees ook dit artikel > 3 reasons why you shouldn’t give into guilty vacation syndrome.

 

 

 

One comment on “wat is het guilty vacation syndrome?

Comments are closed.