uit de onderzoeken van de 4 day week global blijkt dat iedereen baat heeft bij de 4 daagse werkweek. zowel werkgevers als medewerker. het algemene welzijnsniveau steeg, het ziekteverzuim daalde en zelfs de omzet steeg. er kwamen meer aanmeldingen voor openstaande vacatures en mensen gingen minder snel weg. kortom, alles wat je eigenlijk wil in een gezonde organisatie.
nu is de vraag: wat zou jij doen met die extra vrije dag? let wel, als je 5 dagen werkt en je gaat 4 dagen werken heb je opeens 50% meer vrije tijd. de meeste mensen geven aan dat ze de extra dagen gebruiken om lekker te gaan sporten (61%) of beter gezegd: bewegen. van een lange wandeling met een kop koffie tot een lekkere hardlooptraining. een klein gedeelte geeft aan het vooral te gebruiken voor huishoudelijke taken (18%), een klein gedeelte geeft aan meer te rusten/slapen (17%) en andere geven aan het vooral te besteden aan mantelzorg (4%)
dat is allemaal erg logisch en begrijpelijk. 1 van de dingen die vaak gezegd wordt over de traditionele 5 daagse werkweek is dat alle klusjes zich ophopen tot het weekend, het huishouden, de boodschappen, de was… het moet allemaal nog gedaan worden. als het even kan wil je ook nog even lekker onderuit ploffen of wat leuks ondernemen. daarom voelt voor veel mensen het traditionele weekend tekort. wat zou het fijn zijn als mensen door de week heen hier meer ruimte voor hebben? 1 van de oorzaken is simpelweg een gebrek aan tijd.
tijd die voor jou veel belangrijker is dan voor je werkgever. wat nu als we elke dag 2 uur tijdswinst en die volle extra vrije dag kunnen inzetten voor onze gezondheid, gezin en samenleving? zijn we dan niet allemaal beter af als we meer oog hebben voor onbetaalde werkzaamheden? en dat terwijl we juist een tendens zien naar meer en langer werken? in dit artikel legt lynn berger uit waarom fulltime werken de economie niet gaat redden.
in tijden van schreeuwende personeelstekorten, vergrijzing en inflatie zit er maar één ding op: deeltijdparadijs nederland moet aan het werk. maar hoe moet het dan met ons andere werk – het onbetaalde werk dat het betaalde werk mogelijk maakt?
met werkvierentwintig pleiten we dan ook voor de effectievere werkweek. en dat komt volgens onze huidige parameters neer op een werkdag van tussen de 4 en de 6 uur en een 4 daagse werkweek. boven deze tijdsbelasting neemt de productiviteit niet meer toe of anders gezegd: de toegevoegde waarde die je week in week uit kan leveren. geloof je het niet? doe dan een keer mee met de pilot van werkvierentwintig. 6 weken lang een 4 daagse werkweek, met de meest optimale werkdag die je kan bedenken.
zo houd je tijd over voor dingen die ook belangrijk zijn. en omdat je dat allemaal weet te rocken ben je ook veel scherper als je wel aan het werk bent (ook al kunnen we niet helemaal vaststellen wanneer dat is). zo heeft de werkgever en de medewerker er baat bij. in de literatuur wordt dit de mutual gains theory genoemd, wij noemen het gewoon een win-win situatie. we helpen je er natuurlijk bij.
onze fysieke en mentale gezondheid holt achteruit en dat heeft hele hoge individuele, maatschappelijke en financiële kosten. je hoeft niet ziek te zijn om aan je gezondheid te werken. omdat we sporten en gezondheid heel belangrijk vinden krijg je in de maand maart en april 2023 er de pilot van sportvierentwintig (6 weken, 4 beweegmomenten) gratis bij. onder begeleiding van sportfanaat louis goulmy (triatleet, gespecialiseerd in motivatie & control) helpen we je een stukje fitter te worden en dagelijkse uitdagingen mentaal en fysiek aan te kunnen. samen zetten we de tijdswinst om in gezondheidswinst.
neem vandaag nog contact op en plan een intakegesprek in, mail naar info@werkvierentwintig.nl onder de noemer: pilot werkvierentwintig.
ps: nog even dit: eind maart 2023 komt het boek: echte mannen werken 4 dagen uit. het boek gaat over een frisse kijk op mens, werk & inkomen. wil jij op de hoogte gehouden worden van de release en als eerste een pre-order doen? stuur dan ook even een mailtje en we zetten je op de lijst van geïnteresseerde!