zinloos werk optimaliseren blijft zinloos.

er is niks zo zinloos als dingen optimaliseren die überhaupt nooit gedaan hadden hoeven worden. het is al een oudje, het origineel komt van peter f. drucker. “nothing is quite so useless as doing with great efficiency what should not be done at all”. je kan best een softwarepakket of app maken voor je hr formulieren, maar wat nu als die formulieren voor 99% uit onzin bestaan?

onze kijk op mens, werk en inkomen is aan een flinke update toe. of eigenlijk beter gezegd aan een volledige herziening, beginnend met een blanco blad. hoe zouden we werk dan organiseren? de fundamenten uit 1911 waarop we werken maakt dat we onzinnige werkzaamheden in stand houden. in plaats van allerlei dingen erbij te bedenken haal ik ze vaak weg. ik schreef er al eerder over in de blog: voltijdsbonus niet doen! 

“ken jij het raadsel van de brug die scheef staat, aan de ene kant zit een extra blokje lego. de volwassenen voegen dan aan de andere kant ook een blokje toe, terwijl de kinderen het blokje weghalen waardoor de brug scheef kwam te staan.”

de grap is, mensen en dus organisaties betalen liever voor iets erbij krijgen dan om het euvel weg te halen. zo waarderen we iets doen boven iets niet doen, terwijl iets niet doen, het blokje toevoegen de brug op den duur alleen maar instabieler maakt. met werkvierentwintig pakken we de oorzaak aan en niet het gevolg.

we verbazen ons dagelijks over de manier waarop we werken en vragen ons af waarom dingen gaan zoals ze gaan zoals een kind dat ook kan doen. vaak weten we vakkundig die kinderlijke nieuwsgierigheid de nek om te draaien en zijn we het afgeleerd als volwassenen. en voor je het weet doe je dingen waarvan je zelf eigenlijk niet meer weet waarom je ze doet.