wat is het heerlijk dat de zon weer wat eerder op komt, wist je dat de meeste mensen in de winterperiode rondlopen met een slaaptekort? daardoor functioneren we minder, zijn we minder gezond en krijgen we minder werk gedaan. we bouwen zelfs een chronisch slaaptekort op en dat is schadelijker dan we denken.
maar denk ook aan prikkelbaarheid, een slecht geheugen, hoge bloeddruk en stemmingswisselingen. je kan dan wel ‘je uurtjes’ maken maar wat als je dat maar op halve (cognitieve) kracht doet. slaaptekort heeft heel veel invloed op hoe scherp, vriendelijk en alert je bent. met productiviteit en resultaten heeft het weinig te maken. met fouten, ongelukken en ziekte des te meer.
zo blijkt het ook dat het puberbrein later wakker wordt dan dat van een volwassenen. toch moeten ze om 08:30 bij de wiskundeles aanwezig zijn. lichamelijk ‘wakker’ maar cognitief nog in een diepe coma. het is dan ook niet gek dat deze leeftijdsgroep zich vol gooit met energydrinks. al kunnen volwassenen er ook wat van met koffie. de meest actieve momenten op een dag zijn halverwege de ochtend en begin van de avond.
de traditionele werkdag (van 9 tot 5) is dan meer een gewoonte dan een manier om werk te doen. al is er zeker wat te zeggen voor het af kaderen van de werkdag. downtime is prima en het recht op onbereikbaarheid ook. al goed, daar hebben we in de vorige blog over asynchroon werken al het nodige over geschreven.
daarom is het ook vreemd dat we doen alsof we altijd maar hetzelfde levenspatroon hebben. zo word ik in de winter tussen 08:00 en 09:00 wakker, als de zon op komt. maar in deze periode en richting de zomer verschuift dat naar 07:00 en 08:00. soms zelfs wel eerder en dat is toch heerlijk, meegaan met het ritme van de natuur. met zon ondergang naar bed en met zonsopkomst iuit de veren. vroeger werd die extra uren daglicht gebruikt om het oogst van het land te halen (daarom was er ook een lange zomervakantie voor de kinderen).
waarom passen we de structuren niet aan onze fysieke en psychologische basisbehoefte aan? ervaar jij ook slaap en energie tekorten in de winter ten opzichte van de zomer? bij werkvierentwintig lopen we niet op energydrinks maar op vitamine d(aglicht) en voldoende slaap. uitputting, lange dagen (uren maken), weinig bewegen en slaaptekort zijn een recept voor ziekte & middelmaat en niet voor gezondheid en motivatie. laat staan voor (financiële) resultaten.