één goede klap!

scherp

wanneer ben jij op je scherpst en hoe houd je jezelf scherp? uit onderzoek komt naar voren dat we ongeveer 3 uur intensief werk kunnen doen. daarna is de meeste prik er wel uit. na 6 uur is het wel gedaan. nu komt het zelden voor dat we onafgebroken geconcentreerd kunnen werken. om dieper in de materie te komen heeft ons brein minimaal 15 minuten nodig. te veel afleiding gedurende de dag zorgt er dus voor dat je elke keer weer een bepaalde tijd moet investeren voordat de diepgang er weer in zit. het is dus alsof je die boomstronk probeert te klieven maar telkens gestoord wordt. zo heb je aan het eind van de dag niet voldoende haardhout.

techniek

een goede klap werkt beter dan een paar kleine zachte klapjes. dat kost uiteindelijk meer energie dan 1 goed geconcentreerde en geplaatste klap. we pleiten er dan ook voor dat we op een dag een paar keer een goede spreekwoordelijke klap uitdelen. de stratenmaker die met de klinkerhamer de steen halveert doet dat niet met kracht maar vanuit techniek.

energie

dat levert meer op en het kost minder energie zowel fysiek als mentaal. in de bouw zeggen ze daarom: in de ochtend moet je er een klap op geven. na de pauze is de oemf er wel uit en komt er minder uit je vingers. dat geldt ook voor kantoorwerk. bij het hardlopen en zwemmen wordt er gezegd dat je er op een gegeven moment voor moet ‘werken’. dan neemt de techniek af en ga je harken. dat is op zich niet erg zolang je maar aan het eind van de tocht bent. duurt dit te lang dan brand je op.

moeite

een beetje moeite (effort) ergens in stoppen is niet erg, dat geeft zelfs een goed gevoel. het is dus niet per definitief negatief. duurt dit te lang en te vaak dan zal je merken dat je opbrandt. je stopt er nog meer moeite in maar het resultaat blijft uit of wordt zelfs minder gedurende de week/maand. 1 van de aspecten die een mens voldoening geeft is het boeken van vooruitgang. dat is niet altijd direct zichtbaar maar dat voel je wel. de trots die je daaruit ontleent zorgt er voor dat je de volgende dag weer aan de bak wil.

6=8

passen jullie al de 6=8 filosofie toe. zodat je gedurende de dag en de week je bijl scherpt houdt en deze niet in het weekend hoeft te slijpen?

speelt dit onderwerp bij jullie op het werk? wij helpen graag om werk een beetje leuker en beter te maken. stuur ons dan een e-mail met een casus en zet dan graag in de kop: één goede klap. je ontvangt dan 1 advies geheel gratis.