afweersysteem en het dettol effect
hrm (htm) vervult in veel gevallen als het afweersysteem van een organisatie. zoals elk afweersysteem beschermt het tegen slechte invloed van buitenaf maar ook van binnenuit. de selectie van nieuwe medewerkers is daar een voorbeeld van. past iemand binnen het team? is er voldoende vertrouwen dat de kwaliteit, kernwaarden en gedrag de organisatie verder helpt (en niet beschadigt)? uiteraard is het functioneren, het welzijn van mensen en de cultuur de interne bescherming van de organisatie.
hygiëne
dit afweersysteem heeft dus een functie. zoals elk systeem kan dit ook ten kosten gaan van goede dingen, van invloeden die een organisatie (of lichaam) sterker en bestendiger maakt, we bouwen weerstand op. organisatie hoeven ook geen smetvrees te ontwikkelen en van het aanrecht likken is nu ook niet de bedoeling, een bepaalde mate van hygiëne is dus zeker goed. niet te veel en niet te weinig. deze sweet spot is waar we naar op zoek zijn.
het dettol effect
zoals we ook met kinderen merken is dat de allergieën de afgelopen jaren zijn toegenomen doordat we vooral op jonge leeftijd geen of weinig weerstand opbouwen door een overmatige focus op hygiëne. hr is zoals veel organisatieonderdelen heel erg gefocust op het uitbannen van risico’s waarmee we ongemerkt dus ook kansen niet benutten. dit noemen we ‘het dettol effect’.
gezonde tegenspraak
we creëren daarmee een gesloten systeem die te weinig van binnenuit uitgedaagd wordt. die uitdaging die nodig is om een systeem sterker te maken, niet te verzwakken, maar juist weerstand laat opbouwen, zich verbetert en tegen een stootje kan. doordat we teveel in control willen zijn, raken we uit control. organisaties worden een beetje muf.
rebbelen en dwarsdenkers
deze week is het onderwerp van boekenweekgeschenk: rebellen en dwarsdenkers. ook organisaties kennen dwarsdenkers en rebellen. in dit filmpje worden ze creatieve medewerkers genoemd. deze creatieve medewerkers zetten zich in voor de organisatie ook al gaat het ten kosten van hun positie.
“de 85ste boekenweek staat in het teken van de rebellen en dwarsdenkers. van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld, tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo”
deze mensen moet je niet met een dettol doekje afnemen. mensen die de status quo uitdagen zijn nodig om een organisatie (en samenleving) verder te helpen. wees dus voorzichtig met het dettol effect en besmet jezelf met het w24-2020virus