het STAP-budget is weer op.

heb jij al beroep gedaan op het STAP-budget. als je het leest ben je waarschijnlijk al te laat. vandaag was het weer zover, je kan voor 1000 euro subsidie krijgen op een opleiding. maar wat ze er niet bij vertellen is… dat het eigenlijk een ordinaire bezuiniging is. voorheen kon je namelijk de studiekosten aftrekken van de belasting. nu mag je per de 1ste van de maand (elke 2 maanden) aansluiten in de wachtportaal om je 1000 euro subsidie veilig te stellen, anders mag het over 2 maanden weer proberen!  iemand noemde het zelfs al een efteling beleving.

het STAP-budget is weer op, je mag meer in de rij aansluiten en blijkt ondanks de goede bedoelingen een farce te zijn (zucht). er is een budget van 160 miljoen beschikbaar waar we allemaal uit mogen vissen. bedoeld om de inzetbaarheid van mensen te vergroten en een leven lang leren te promoten. voordat je denkt: ja, maar er was een goede reden om het STAP-budget in te voeren… jazeker, de aanleiding en de bedoeling van het STAP-budget was dat mensen met een lager inkomen er nauwelijks gebruik van maakten en mensen met een hoger inkomen meer, ze kregen dan ook een groter deel van de studiekosten terug. wie een hoger inkomen heeft, betaalt een hoger belastingtarief over dat hogere inkomen en kon de studiekosten aftrekken van het bruto salaris.

bovendien springen commerciële hier op omdat er weer wat te halen valt, terwijl de toegevoegde waarden van veel korte opleidingen zeer beperkt is. subsidies hebben een verstorende werking en verhogen de vraag naar een dienst of product (denk bijvoorbeeld aan de kinderopvang). hierover werd ook gezegd dat ze met de subsidie eigenlijk de overwinst aan het financieren zijn van private equity fondsen. je kan je dus afvragen of het wel doelmatig is wat de overheid nu weer bedenkt (lees deze blog in 2024 nog een keer terug als er kamervragen over gesteld worden).

maar zoals we eerder al schreven, soms maken we dingen onnodig moeilijk en kunnen we beter een blokje weghalen dan een blokje toe voegen zoals we schrijven in de blog over de voltijd bonus. nu creëren we weer een extra systeem, waarmee we het uwv weer belasten en waardoor er extra mensen werkzaam zijn in iets wat eigenlijk niet had gehoeven. dit zijn de verkapte bullshitbanen. ze zijn binnen het systeem dat we creëren relevant, maar als blijkt dat het systeem onnodig was…tja wat is dan de zin van die banen? dit is 1 van de redenen dat onze overheid uitdijt.

we voegen dingen toe, maar halen dingen zelden weg.

het is vaak niet zozeer het probleem dat mensen de opleiding niet kunnen betalen, maar dat ze het bovenop het werk moeten doen of in inkomen achteruit gaan om de opleiding te kunnen volgen. zo werd er een paar jaar geleden aangeboden om de het collegegeld van de docentenopleiding te halveren als je zijinstromer was, maar de gederfde inkomsten van het niet betaald kunnen werken tijdens je stage en opleiding wegen niet op tegen de 1.000 euro die je gegeven wordt.

willen we dat mensen naast hun werk zich kunnen ontwikkelen, dan moeten we ons belastingstelsel drastisch vereenvoudigen. eenvoud werkt. zodat onbetaalde werkzaamheden zoals studeren, mantelzorg en ouderschap ook mogelijk worden gemaakt.

in onderstaande fragment bespreekt joe rogan met andrew yang wat het probleem is van free college (dit komt redelijk dichtbij de essentie van het STAP-budget >> wil je het boek van andrew yang, jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing bestellen, mail dan naar info@werkvierentwintig.nl.