het van der poel effect

Louis Goulmy Gelreman 2022

ben je ook wel eens wat prikkelbaar door weinig slaap: grote kans dat je dan last hebt van wat we nu kennen als het van der poel effect. wees gerust, het is niet aan 1 persoon toe te schrijven en het overkomt dus letterlijk de beste. blijken we dus allemaal toch maar mensen van vlees en bloed te zijn.

mensen met fysieke en psychologische basisbehoefte, waarvan slaap er 1tje is die we vaak onderschatten. wist je dat slaaptekort soms nog wel een groter effect op je reactievermogen heeft dan drank. wie met slaaptekort achter het stuur kruipt heeft een aanzienlijk minder reactievermogen en onthoudt minder van de reis.

“we waren vooral gefascineerd door hoe slaaptekort activiteit van de hersencellen indamde,’ zegt onderzoeker Dr. Yuval Nir. Zo werden proefpersonen ’traag’ en verslechterde hun neurale communicatie aanzienlijk.”

door slaaptekort ben je nu eenmaal minder goed in je impulsbeheersing. je wordt wat sneller geïrriteerd en dat kan al snel uitmonden tot een akkefietje. dit geldt overigens niet alleen bij slaaptekort maar bij schaarste in het algemeen. waarom denk je dat er bij de pomp allerlei snoep ligt, geheid ga je voor de bijl en pak je die impulsaankoop.

nu kan je er wat aan doen: plan jezelf niet tot de max in en hou een buffer.

– neem die appel mee voor 16:00 als je maag begint te knorren.
– doe dat dutje
en de meest afgezaagde:

– tel tot 10. dat is een buffer om je brein even de kans te geven om rationeel te worden.

wil je graag werken aan je buffer: doe dan mee met de pilot van werkvierentwintig. 6 weken lang een 4 daagse werkweek met werkdagen van ca. 6 uur. inschrijven doe je >> hier <<