schrijf je in voor de pilot van werkvierentwintig (met zomerkorting)

onlangs vroeg ik op linkedin hoe lang mensen hun vakantiegevoel vast kunnen houden. de meeste gaven aan dat dit vrijwel direct bij thuiskomst weg was. we gaan daardoor direct weer op in de waan van de dag. dat is ook niet gek, bepaalde omgevingen hebben een bepaalde invloed op ons. we zijn gewoonte dieren en we schieten weer makkelijk in ‘oud’ gedrag. terwijl we dat misschien helemaal niet willen. we geven het keer op keer aan: vanaf nu gaan we het anders doen en toch lukt het maar niet.

we weten ook dat mensen doordat ze meer rust ervaren beter functioneren en dat heeft een positief effect op het werk. zo ontstaat er een win-win situatie, of zoals het in de literatuur beschreven wordt: mutual gains. het is dus niet zo dat het enkel en alleen voor de medewerker een positief effect heeft, maar ook voor de werkgever (en de samenleving als geheel).

het ziekteverzuim daalt, de kwaliteit van het werk, de week en het weekend stijgt. organisaties worden er aantrekkelijker van om bij te (blijven) werken. door een betere werk/privé balans mensen hoeven de huishoudelijke klusjes niet uit te stellen tot het weekend en kunnen meer tijd spenderen met hun gezin. hierdoor kunnen we veel meer voldoen aan onze psychologische basisbehoefte. dit toont de zelfdeterminatie theorie keer op keer aan.

zo is het weekend er niet meer om te herstellen en een vakantie niet meer om op te laden, maar de kers op de taart na een jaar lekker werken!

mensen komen niet alleen fysieke basisbehoefte tekort, zoals slaap en rust in het algemeen, maar ook de psychologische, autonomie, betrokkenheid en het gevoel van vooruitgang. dit wordt het weekend effect genoemd: elementen die we vaak wel door de week geen ervaren. hoe groter het onderscheid tussen de week en het weekend, hoe groter het weekend effect is.

daarom helpt werkvierentwintig met de pilot van 6 weken met een 4 daagse werkweek van ca. 4 a 6 uur. dit is ruim voldoende om nieuwe gewoontes aan te leren en oude een beetje te laten verstoffen. het gaat er niet om dat je alles anders doet, maar wat zou het fijn zijn om niet meer zo te haasten en meer kwalitatieve tijd te hebben voor dingen die ook belangrijk zijn. dingen die we juist zo waarderen aan de vakantie. zo is het weekend er niet meer om te herstellen en een vakantie niet meer om op te laden, maar de kers op de taart na een jaar lekker werken!

schrijf je in voor de pilot van werkvierentwintig. als je start op 1 september of 1 oktober 2022 krijg je een vakantiekorting erbij van € 100,-.  je korting claimen en aanmelden kan door een mail te sturen naar info@werkvierentwintig.nl