als de fun theory afwas

fun theory

kennen jullie de fun theory? deze theorie laat zien dat als je iets leuker maakt we het meer gaan gebruiken. een soort gamification van de meeste suffe dingen dingen zoals het tegengaan van zwerfvuil (de oneindige prullenbak) of meer de trap pakken door een pianotrap. maar zorgt ‘fun’ wel voor duurzame gedragsverandering?

kind

nee wij zijn geen zuurpruimen, we vinden het ook prachtig, maar leuk is wat anders dan intrinsieke motivatie en het kan een eerste aanleiding zijn. het is dus niet slecht om dit in te zetten. we mogen wel allemaal wat meer spelen. in iedereen zit een kind, die een beetje ondeugend, speels, rebels, eerlijk, teleurgesteld, enthousiast, grappig en onbenullig is. iemand die vragen stelt en om alles lacht zoals de vrije denkers in onderstaande link aangeven, voordat je in een staat van terminale serieusheid belandt.

in deze permanente staat is human resource management beland…

serieusheid

we hebben de spelende mens heel hard nodig. een mens die we vaak in de serieusheid vergeten (volwassenen hebben de neiging oersaai en oerdegelijk te worden, alle risico’s uit te sluiten en daardoor vergeten we te leven). tegen de tijd dat je 44 bent, kom je in een staat van terminale serieusheid

the fun theory is vaak een vorm van gedragsbeïnvloeding (nudging). volgens de werkvierentwintigmethode horen glijbanen sowieso standaard thuis op elke werkplek en openbare gelegenheid, maar is hier dan sprake van intrinsieke motivatie? de tekst gaat onder de video verder.

intrinsieke motivatie

bij werkvierentwintig.nl zijn we voorstander van intrinsieke motivatie. maar er is een misvatting… intrinsieke motivatie gaat niet alleen over leuk of niet leuk. als we iets doen omdat we het leuk, waardevol of belangrijk vinden dan is dat een autotelische activiteit. het doen van de activiteit geeft de voldoening. dit is de puurste vorm van intrinsieke motivatie. je weet er vast wel een paar te verzinnen.

de fun theory is dan een te eenzijdige leuk. dat is eventjes leuk, maar op een gegeven moment is daar de prik wel vanaf. de kans bestaat dat dit ook de oorzaak niet aanpakt maar een beetje verbloemt. bij werkvierentwintig pakken we graag de oorzaak aan.

afwas

de afwas doen is misschien niet leuk, maar een schoon huis is wel prettig. dit is dan een functionele activiteit. misschien vind je sporten (sportvierentwintig) niet leuk maar zie je er de waarde voor jezelf er wel van in en doe je dit voor je gezondheid, met een leuke ploeg, vrijwillig en zie je dat je er beter in wordt (resultaten boekt), grote kans dat we het dan over intrinsieke motivatie hebben.

waarde

als we het over werk hebben zal ongetwijfeld een klein deel van de activiteiten de afwas voorstellen. zolang het functioneel is en het waarde toevoegt hebben we er geen problemen mee. als het belang voor jezelf of voor een ander ontbreekt dan is er een grote kans dat je hierop leegloopt. nutteloze werkzaamheden zijn vaak te vinden in bureaucratische organisaties.

het medicijn… dat hebben jullie stiekem ook al in huis. 

advies

willen jullie naast wat meer spelen ook meer oog hebben voor intrinsieke motivatie. laat je het ons weten? dan geven wij daar gratis onze visie op (zet in de kop fun theory >> info@werkvierentwintig.nl.

als bedrijfskundige zijn we gespecialiseerd in personeel en arbeid, waaronder motivatie en control. omdat werken zoveel leuker en beter kan